MATKAN VARRELTA 3, 25.12.2004


TEKIJÄT
Sampo Anttila

1/1

3

HAMMARIN JOULUPUKKI

Lapsuuteni jouluihin liittyy muistoja Oulun Kirkkokadun joulukadun avajaisista, väkijoukon seassa taapertaminen, jouluvalojen syttyminen ja joulukadun ikkunoiden katselu. Ehdoton ykkössuosikkini oli vanha joulupukki joka koputteli kengänkärjellä Hammarin Sähkön näyteikkunaan ilmehtien kulmakarvoillaan ja liikkuvilla silmillään sekä pään ja käden liikkeillä. Pukin eleet tekivät lapsen mielikuvituksen kautta joulupukista lähes elävän näköisen. Pukin liikkeiden tahdissa pyörähteli valolyhty johon oli laitettu kauniita kuvia ja joitakin tekstejä.

Näyteikkunan eteen oli laitettu koroke johon noustiin koroketta reunustavia askelmia. Puusta rakennetun myymälän ikkuna oli varsin korkealla, olisikohan alareuna ollut tuommoiset puolitoista metriä katutasolta. Pukkia ihailemaan oli usein jono ja näin jouduttiin odottamaan korokkeelle pääsyä tuskastuttavan pitkään, mutta olihan joulupukki nähtävä.

Suomen vanhimman sähköliikkeen perinteikäs joulupukki on ollut joulun alusviikot nähtävissä ensimmäistä jouluaan Hammarin Sähkön Ilmarinkadun liikkeessä. Muutto "Hammarin kulmasta" Kirkkokadulta Ilmarinkadulle tuli eteen, kun Hammarin Sähkö vuokrasi omistamansa tilat H&M:lle.

Hammarin Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Harry Hammar kertoi, että hänen isoisänsä Gunnar Hammar oli ostanut Saksassa valmistetun reklaamiäijän (mainosnuken) helsinkiläisestä konttorikoneliikkeestä 1920-luvun lopulla. Nukke oli alun perin ollut puettuna merimieheksi. Kun vaatteet menivät huonokuntoisiksi, ne vaihdettiin ja nuken päälle puettiin joulupukin vaatteet v. 1944. Siitä alkaen nukke on tunnettu Joulupukkina. Hammarin joulupukki on ollut yhtäjaksoisesti ikkunassa itsenäisyyspäivästä jouluun, sota-aikaa lukuun ottamatta. Silloin oli valojen pitäminen ikkunoissa kiellettyä ja ikkunat tuli pimentää mahdollisten pommitusten vuoksi.

Perinteet ovat tärkeitä ihmisille ja yhteisöille. Toivotaan pitkää ikää perinteikkäälle Hammarin Joulupukille. Tämäkin perinne ajan kuluessa muuttuu, mutta uskon että lasivitriinissä olevalle joulupukille löytyy aina sopiva sijansa, niin suurella rakkaudella tätä perinnettä on vaalittu Hammarilla.

KLIKKKAA KUVAA SUUREMMAKSI
Joulupukki koputtelee nyt ensimmäistä kertaa Limingantullissa, Hammarin Sähkön Ilmarinkadun myymälässä.

Suomen vanhin sähköliike

SÄHKÖPOSTIA HAMMARIN SÄHKÖ OY:ÖÖN
Ilmarinkatu 7
90400 Oulu
Puh: (08) 3115 331

Hammarin Sähkö ja Hammarin suku näkyvät vahvasti Oulun historiassa ainakin viimeisen sadan vuoden ajalla. Seuraavassa on esitetty vain vaatimaton pintaraapaisu Hammarin suvun ja Hammarin sähköliikkeen vaiheista Oulussa.

Oulun Uuden Sähköliikkeen, nykyisin Hammarin Sähkö Oy:n on perustanut Gunnar Hammar. Liike on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ja saman suvun omistuksessa pysynyt sähköliike. Saksassa 1905 insinööriksi valmistunut Gunnar Hammar aloitti liiketoiminnan Oulun keskustassa Kirkkokatu 6:ssa (ns. KOP:n talossa) 9.12.1909. Hammarin Sähkö Oy on ollut perustamassa mm. Oulun Kauppakamaria v. 1918. Vuonna 1925 Hammar osti liiketoimintaa varten oman talon Kirkkokadun ja Saaristonkadun kulmasta (myöhemmin nimeltään Hammarin kulma).

Nils Hammar on jäänyt historian lehdille paitsi Hammarin Sähkön johtajan työstään niin purjehdus kuin kaitafilmiharrastuksistaan. Nils Hammar käytti silloin harrastelijoille harvinaista 16 mm:n filmiä ja hänen kuvaamiskohteisiin kuuluivat niin purjehtiminen kuin Oulun kaupunki. (Oulun valmistautuessa 400-vuotis juhlallisuuksiin, olisi mielenkiintoista nähdä Nils Hammarin kuvaamat Oulun 350-vuotisjuhlinnat.)
Sota-aikana Nils Hammar toimi rintamalla komppanian päällikkönä.

Hammarit ovat osallistuneet Oulun Purjehdusseuran (OPS) toimintaan monipuolisesti ja menestyksekkäästi. Oulun Purjehdusseuran menestyksekkäin vene kautta aikojen on Lightning-vene RIO-RITA II. Veneen miehistön muodostivat Lasse Hammar, Harry Hammar ja Simo Koski. Euroopan Mestaruus v. 1973 Italian Anziossa, lisäksi v.1974 4. sija sekä v. 1979 ja 1984 3. sija. Suomen Mestaruuksia RIO-RITA keräsi 6 sekä 4 hopeaa ja 2 pronssia.

Harry Hammar valittiin Rotuvaariksi vuonna 2002. Sanomalehti Kaleva uutisoi nimitysuutisen yhteydessä jouluvaloista. "Oululaisille Hammarin Sähkö toi erityisen joulumielen jo vuonna1950, kun ensimmäisen kerran joulukatu Tierna-Ristin valot syttyivät. Suomessa ainoastaan Helsingin Aleksilla oli nähty jouluvalot ennen Oulua. "

Yritys ja sen nykyinen toimitusjohtaja Harry Hammar saivat Oulussa v. 2004 jaetun ensimmäisen Oulun etiikkapalkinnon. Palkintoperusteissa todettiin mm. "Palkittavan toiminta kestää henkilöstön, asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja yhteiskunnan kriittisen tarkastelun. Harry Hammar ei ole vaatimattomana henkilönä tuonut itseään tarpeettomasti esille tässäkään asiassa, palkintoraati toteaa. " Oulun etiikkapalkinnon taustalla ovat Oulun Eteläinen Rotaryklubi ja Oulun Kauppaklubi.

Harry Hammar toimii myös mm. Oulun Seudun Setlementti ry:n hallituksessa. Setlementit esittelevät toimintaansa nettisivuillaan: "Edistykselliset oululaiset yritysjohtajat verkostoituivat ja perustivat kauppaneuvos Runar Sandelinin johdolla vuonna 1944 Kansalaisopiston kannatusyhdistyksen. Setlementtiaatteeseen pohjautuvan kansalaisopistotyön lähtökohtana oli tuolloin halu huolehtia yritysten henkilöstön hyvinvoinnin kasvusta ja varata kaupunkilaisille mahdollisuus itsensä kehittämiseen."

Nykyisin Hammarin Sähkö Oy:n liiketoiminta sisältää mm. sähkötarvikkeet ja valaisimet, kodinkoneet ja viihde-elektroniikkaa sekä sähköurakointia, kodinkone- ja sähkölaitehuoltoa. Yritys työllistää n. 30 henkeä ja liikevaihto on n. 2,6 M€.

HAMMARIN JOULUPUKKI JA JUNNUT.COM TOIVOTTAA KAIKILLE HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA HAMMARIN SÄHKÖ OY, Ilmarinkatu 7, 90400 Oulu, Puh: (08) 3115 331 OULUN SEUDUN SETLEMENTTI RY OULUN PURJEHDUSSEURA OULUN KAUPPAKAMARI OULUN ETELÄINEN ROTARYKLUBI

4.11.2007 http://www.junnut.com
Sampo Anttila
< Arkisto
Matkan varrelta >